Jeszcze Jabłonkowska. Po spiżarni zajrzyjmy do barku. Zgoda, wśrod nich jest lepsze i gorsze. Choć kryteria klasyfikacji, takie jak wspomnienie ważnej, niezapomnianej chwili z otwartą butelką, dostosowanie do podanego posiłku, pora dnia lub nocy, osobiste upodobania, czy wreszcie rygory klasyfikacyjne stosowane przez winiarzy mogą się znosić, lub nawet wykluczać. Nie bez znaczenia jest również to, kto je podaje i z jakim nastawieniem wobec gości.
A gdy starosta weselny skosztował wody, która stała się winem - nie wiedział bowiem, skąd ono pochodzi, ale słudzy, którzy czerpali wodę, wiedzieli - przywołał pana młodego i powiedział do niego: Każdy człowiek stawia najpierw dobre wino, a gdy się napiją, wówczas gorsze. Ty zachowałeś dobre wino aż do tej pory. Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej. Objawił swoją chwałę i uwierzyli w Niego Jego uczniowie. J 2, 59-11 w przekładzie Biblii Tysiąclecia
A gdy starosta weselny skosztował wody, która stała się winem - nie wiedział bowiem, skąd ono pochodzi, ale słudzy, którzy czerpali wodę, wiedzieli - przywołał pana młodego i powiedział do niego: Każdy człowiek stawia najpierw dobre wino, a gdy się napiją, wówczas gorsze. Ty zachowałeś dobre wino aż do tej pory. Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej. Objawił swoją chwałę i uwierzyli w Niego Jego uczniowie. J 2, 59-11 w przekładzie Biblii Tysiąclecia